Inspiratie

BOOS


Wat een fantastische emotie! Een emotie die ik nooit zo had bekeken voordat ik wist wat deze emotie wil vertellen. Ik had er een mooi gesprek over met een jongen die ik begeleid. Ik vertelde over de situatie met mijn vader. Er kwam iets voorbij dat me aan hem deed herinneren. Ik heb geen contact meer met hem en zo kwam de vraag hoe dat kwam. Ik besprak de emoties die daarbij voorbij zijn gekomen. Ja ook boosheid. Ik vroeg aan hem of hij zich wel eens boos voelt in een situatie met zijn vader. Daar kwam een mooi voorbeeld voorbij die zo duidelijk maakt wat de emotie boosheid voor een functie heeft dat ik deze graag wil delen... 


De uitspraak ik ben boos op mijn vader, maakt het voor mij interessant om te kijken in welke situatie dit gevoel naar boven komt. Hij vertelde mij dat dit bijvoorbeeld op het moment is dat hij iets niet mag. Hij vertelde meteen een mooi voorbeeld van een ijsje. Hij wilde graag een ijsje en zijn vader zei nee. Duidelijk! En zo mooi om uit te leggen wat er gebeurt als je je boos voelt.

 

Plots verschijnt er in jouw buitenwereld iets waardoor je denkt, ik wil een ijsje! De emotie die daarbij naar boven komt zal vast iets fijns zijn. Dan komt het moment dat je vader zegt: “Nee!”. Dan merk je opeens op dat dit helemaal niet fijn meer voelt. Je merkt misschien wel op dat je boos wordt. Dit is namelijk persoonlijk en er kan bij iedereen dus een andere emotie komen. In deze situatie voelde je je fijn bij de gedachten van een ijsje eten, je wilt dat ijsje en nu wordt gezegd: “Nee!”. Al je aandacht en energie was immers al bij het ijsje. Je zag jezelf al dat ijsje eten, of kon het ijsje al proeven. Nu verandert opeens de situatie. Er zouden ook andere emoties naar boven kunnen komen, maar in deze situatie werd de jongen boos. Dit voelt niet fijn. Je kunt als je mee voelt ervaren dat er bij de emotie boos een energie bal in je buik komt die eruit wil. Een energie die vurig en krachtig is en die als een explosie op ontploffen kan komen te staan. Weet je niet wat boosheid je wil vertellen zou je het er uit willen gooien en wel… juist ja in dit geval misschien wel naar de boodschapper van de NEE! Of je blijft de boosheid voelen in je lijf. En zo ontstaat het verhaal van: “ik was toen boos op mijn vader!”

 

Voor mij is het ook niet interessant hoe dit verder verliep. Ik wil de jongen graag vertellen wat de boodschap is van boosheid en wat hij in de toekomt in een gelijksoortige situatie als hij boosheid voelt kan doen.

 

Boosheid heeft twee fases. De eerste fase haalt jouw energie terug. Deze heb je namelijk nodig. In de tweede fase wil er namelijk graag iets gebeuren met jouw energie. Iets dat voor jouw constructief is. Iets dat jou gaat helpen.

 

Boosheid voelt niet fijn. Als iemand met de emotie boosheid rondloopt is dit te voelen in de omgeving. Als of er allemaal pijltje klaar staan om afgevuurd te worden. Pas maar op! (andere emotie die tussen door komt😊) Dit maakt dat de omgeving op iemand die zich boos voelt, in een situatie van het ijsje maakt dat (vaak de ouder) toch gaat toegeven. Dan heeft de boosheid uiten door de boosheidspijltjes af te vuren effect gehad en houdt daarmee het gedrag in stand. O jee mijn valkuil hier, zo maak ik het ingewikkelder…. Ik ga dus even terug naar het moment. Het moment dat het antwoord op de vraag: ”Mag ik een ijsje?”, “Nee.” is. De emotie boosheid komt op om je te vertellen dat je je plannen mag (moet) bij stellen. Wellicht kun je nog een poging wagen om het toch voor elkaar te krijgen, maar als de nee, nee blijft zul je de energie nodig hebben om iets anders te gaan doen. En ja…. zo simpel kan het zijn…. Dit verbaasd me nog steeds keer op keer!

 

Omarm de boosheid en wees dankbaar dat deze emotie je energie weer terug haalt! Het is een stukje van wat deze emotie allemaal nog meer te vertellen heeft. Er zijn ook zoveel mooie broertjes en zusjes van deze emotie, maar dat is voor een andere keer!

Speciaal voor degene die het leuk vinden om alvast een kijkje te nemen in hoe ik werk. Vanuit welke basis is werk. Heb ik hier een link naar de pagina met een aantal video's geplaatst.

Veel plezier!

en wellicht is dit het inzicht dat maakt dat je de verandering die je zo graag wilt, kunt gaan waar maken;)